070-3193989 info@alarmned.net

Brandveiligheid

Brandveiligheid in woning zwaar onderschatDe meeste mensen denken dan meteen aan inbraakbeveiliging of aan traphekjes en deurstoppers voor de kinderen. Pas later schiet hen brandveiligheid te binnen. Minder dan een kwart van de Nederlanders, ouder dan dertig met een eigen huis of kinderen, heeft een rookmelder in huis geplaatst. Toch rukt de brandweer ongeveer 6000 keer per jaar uit naar een woningbrand met vaak ernstige gevolgen.

Nederlanders onderschatten het risico van brand in hun woning. Sterker nog, uit onderzoek van Trendbox in opdracht van First Alert, fabrikant van brandbeveiligingsproducten, blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders nooit stil staat bij de kans op brand. Van de ondervraagden heeft maar 24% het huis beveiligd met rookmelders. Rook Brand, en daarmee rookontwikkeling, ontstaat vaak zonder dat de bewoners van een huis het in de gaten hebben. De meeste doden vallen ‘s nachts, als mensen slapen. Kortsluiting, een vonk uit de nog smeulende open haard, een vergeten kaars, blikseminslag of een overslaande brand zijn veel voorkomende oorzaken. Bij brand komen giftige gassen vrij, die slapende bewoners in een diepere slaap brengen. Als een bewoner toch wakker schrikt, kan rook binnen drie minuten verstikken.

Rook is heet, pikzwart en zeer giftig. Ondanks deze feiten denkt 38% van de ondervraagden dat ze wakker worden door de geur van rook. 17% gaat ervan uit gewaarschuwd te worden door huisdieren, 10% door de buren en anders door het geluid van vuur of andere bewoners. Eenmaal wakker meent 74% van de ondervraagden minder dan vijf minuten nodig te hebben om zichzelf en het gezin uit het brandende pand te krijgen. Kostbare seconden, maar het wakker maken van gezinsleden en daarna het op de tast vinden van de buitendeur, kost veel meer tijd. En dat terwijl vuur zich in 2 a 3 minuten door het hele huis verspreidt. Het is dan ook zaak zo vroeg mogelijk te worden gewaarschuwd bij brand.

Een goed geluidsalarm is de enige manier om slapende mensen te waarschuwen. De geluidssterkte van een rookmelder, gemeten op drie meter, ligt rond de 85 decibel en is
bijzonder doordringend. Als alle huizen in Nederland voorzien zouden zijn van rookmelders, daalt volgens het Nederlands instituut voor brandweer en rampenbestrijding (Nibra) het jaarlijks aantal van 50 a 60 doden door woningbranden met minstens 20. Het aantal gewonden gaat dan met 600 tot 700 per jaar omlaag.

Ook voor een brandmeldcentrale bent u bij Alarmned op het juiste adres. Ook kunt u uw inbraakbeveiliging uitbreiden met rookmelders !!

Klik hier voor meer informatie over: inbraakbeveiliging – camerasystemen – toegangscontrole – kluizen

home_brand

10 tips voor het brandveiliger maken van uw woning

  1. Installeer rookmelders op elke verdieping van uw woning en test deze regelmatig.
  2. Belast stopcontacten nooit overmatig.
  3. Zorg ervoor dat snoeren niet los over de vloer liggen. Gebruik een kabelhaspel helemaal uitgerold. Opgerold kan deze warm worden en in brand vliegen.
  4. Laat de televisie of computer nooit ‘s nachts op stand-by staan.
  5. Bedek verwarmingsapparatuur nooit met kledingstukken of handdoeken.
  6. Laat voldoende ruimte open rond verwarmingsapparatuur.
  7. Zorg dat uw schoorsteen en verwarmingssysteem jaarlijks worden nagekeken.
  8. Organiseer minimaal twee keer per jaar een brandoefening met uw huisgenoten
  9. Laat alle gezinsleden het alarmnummer 112 uit het hoofd leren.
  10. Zorg voor een duidelijk zichtbaar huisnummer dat voor de brandweer goed is te zien.

</>

Plaatsing rookmelders:

rookmelders

FacebookFacebook