070-3193989 info@alarmned.net

Brandweer wil rookmelders

Alle woningen in Nederland zouden verplicht over een rookmelder moeten beschikken. Dat staat in een rapport van Brandweer Nederland, meldt RTL Nieuws. Volgens de brandweer is het ‘dringend nodig’ dat de overheid zo’n verplichting oplegt, omdat daardoor het aantal doden door brand sterk zal dalen.

In het rapport wordt onder meer het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld genomen. Daar is het in 1992 verplicht geworden om rookmelders in huis te hebben. Sindsdien is het percentage woningen met melders gestegen van 8 in 1988 tot 88 in 2013. Het aantal mensen dat door brand is gestorven nam met 40 procent af, aldus het rapport. In Nederland heeft nu 68 procent van de huizen een rookmelder. Rookmelders zijn al verplicht in woningen die na 2003 zijn gebouwd.

Verder moet er meer drang worden uitgeoefend door middel van intensievere campagnes voor rookmelders, vindt Brandweer Nederland. De overheid zou daarbij moeten samenwerken met de Nederlandse Brandwondenstichting en het Verbond van Verzekeraars. Gemeenten zouden moeten beslissen bij welke woningen een huisbezoek gebracht zou moeten worden. Ook zou een regeling waarbij de kosten van rookmelders (deels) vergoed worden, kunnen helpen.

Verder verwacht de brandweer dat de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden zullen brengen om mensen snel op de hoogte te stellen van rook en vuur. Bijvoorbeeld door sensoren die met het internet verbonden zijn en via de mobiele telefoon meldingen kunnen doorzetten.

Wilt u uw huis ook beveiligen met  rookmelders dan bent u bij Alarmned op de juiste Plaats.

FacebookFacebook