070-3193989 info@alarmned.net
Nieuwsbericht Onze actualiteit
Datum 12dec

Pas op met Kerst

Niet iedereen is tijdens de kerstdagen van plan om gezellig te dineren met vrienden, familie of geliefden. Voor inbrekers zijn de kerstdagen namelijk big business: verzekeraars ontvangen tijdens Kerstmis het dubbele aantal inbraakclaims in vergelijking met andere dagen van het jaar.

Hoewel het aantal woninginbraken in totaal gedaald is, waarschuwen de verzekeraars voor een piek tijdens de aanstaande feestdagen. Inbrekers maken flink gebruik van het feit dat half Nederland weg is van huis om bij de andere helft van Nederland kerst te vieren.

Dat betekent niet dat we maar met zijn allen thuis moeten blijven zitten om ons huis te bewaken. Wel is het verstandig om extra maatregelen te nemen. Een leeggeroofd huis past niet bij de kerstgedachte, daarom acht tips:

1 Het begint met goede sloten

Klinkt als een open deur (pun intended), maar één op de vier woninginbraken vindt plaats omdat het huis niet goed is afgesloten. Voor alle studenten: dat betekent dat ook je kamerdeur op slot gedraaid moet worden. Sleutels onder bloempotten of deurmatten verstoppen is sowieso niet handig, maar is tijdens de kerstdagen helemaal af te raden. Die plekken zijn minder geheim dan je zou denken. Ook niet doen: een adreslabel aan je sleutelbos hangen.

2 Berg waardevolle spullen veilig op

Nog zo’n open deur, maar tijdens de inbraakpiek die de feestdagen zijn extra belangrijk: zorg dat waardevolle spullen (laptops, iPads, computers) niet in het zicht staan en berg andere waardevolle spullen goed op in een kluisje. Inbrekers zoeken het eerst naar waardevolle spullen in de woon- en slaapkamer, dus laat daar vooral niets slingeren. Ook is het af te raden een grote hoeveelheid cash geld in huis te hebben.

3 Plaats ook alle kerstcadeaus uit het zicht

Huizen waar geen mensen in te bekennen zijn, maar wel heel veel cadeaus, zijn voor inbrekers erg aantrekkelijk. Zorg ervoor dat jouw cadeaus niet al weg zijn voordat de kerst voorbij is, door ze uit het zicht te plaatsen. Dat geldt ook voor de cadeaus onder de kerstboom.

4 Haal eventuele ‘hulpmiddelen’ uit de tuin

Een container en trapleer zijn voor een inbreker makkelijke opstapjes om je huis binnen te dringen. Zorg dus dat al dit soort ‘hulpmiddelen’ niet in de tuin staan. Vergeet ook de schuurdeur niet op slot te draaien: veel van jouw gereedschap kan een inbreker namelijk goed gebruiken om je huis binnen te dringen.

5 Houd de inbreker tegen met verlichting

Inbrekers opereren het liefst in het donker. Zorg daarom voor verlichting buitenshuis én binnenshuis die om een bepaalde tijd aangaat en ook weer uit. Dat kun je bijvoorbeeld regelen met een tijdschakelaar. Tip: vergeet de bovenverdieping(en) niet.

6 Beter een goede buur dan een verre vriend

Zijn je buren thuis tijdens de kerstdagen? Vraag ze dan om een oogje in het zeil te houden. Wanneer je buren je huis ‘bewoond’ laten lijken (denk: geen post achter de voordeur, af en toe de gordijnen openen en sluiten en een opengeslagen boek of tijdschrift op tafel leggen), vermindert dat de kans op een inbraak aanzienlijk.

7 Wees voorzichtig met social media

Ook inbrekers kennen de weg op Facebook, Twitter en Instagram, dus wees – vooral tijdens de feestdagen – voorzichtig met wat je plaatst. Zorg er in elk geval voor dat een inbreker niet doorheeft dat jouw huis leeg staat. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

8 Schakel je antwoordapparaat door

Voor iedereen die niet aan social media doet (en dus niets aan tip zeven heeft), maar wel een oude vertrouwde vaste telefoon heeft mét antwoordapparaat: schakel deze uit. Inbrekers kunnen vaak gemakkelijk via je achternaam – en bij wie staat die niet op het naambordje naast de voordeur – aan je vaste telefoonnummer komen. Wanneer de telefoon niet wordt opgenomen, weten zij genoeg. Wil je echt helemaal veilig zijn? Schakel de telefoon dan door naar je mobiel.

Bekijk andere nieuwsberichten